Een moeder kent haar kind het beste!
Is dat wel zo?

In de praktijk hebben we het regelmatig over de relatie tussen ouders en leerkracht.
Vooral als er zorg is omtrent het kind.
De discussie gaat dan over waar een grens ligt. Hoe vaak ga je naar school, hoe vaak uit je je zorgen, zonder dat je de zeurende ouder wordt.
Ik begrijp maar al te goed dat deze grens moeilijk te bepalen is en dat je voorzichtig handelt. Je wilt immers niet dat de leerkracht een afkeer krijgt van jouw kind door jouw gezeur.
Maar toch, je hebt niet voor niets zorg. Deel deze, een open-minded leerkracht luistert naar je, maakt tijd voor je en zal er samen met jullie als ouders naar willen kijken.

Het woord samen is essentieel.
Samen is niet dat jullie daar schreeuwend en tierend hulp eisen of vol verwijten wijzen naar school.
Samen is ook niet dat de leerkracht autoritair naar jullie toe reageert of jullie problemen gewoon weg wuift.
We zijn allemaal mensen en hebben allemaal zorgen.
Als we als gelijkgestemden naar de zorg van onze kinderen kijken moeten we er toch uit zien te komen?

Wat als jullie dan samen gekeken hebben met de expertise van de leerkracht en je eigen kennis van jullie kind en het dan nog ‘knaagt’? Neem dan iemand mee naar het oudergesprek, iemand die jij vertrouwt en die objectief mee luistert. Iemand die de situatie kent maar er minder emotioneel bij betrokken is. Bespreek dan samen of je genoeg ‘gehoord’ bent en/of er wellicht niet zoveel zorg is als jullie denken.

Een moeder kent haar kind het beste………soms zit de zorg echter in ons en soms moeten we deze in ons zelf overwinnen. En soms is er oprechte zorg waar we, voor onze kinderen, als leeuwen en leeuwinnen voor vechten.
Blijf als ouder onderzoeken en voelen wat voor jullie waar is. En ben eerlijk naar jullie zelf, zit de zorg in jou, werk er dan aan! Los het op, voor jou en jullie kind!
En als leerkracht, blijf je realiseren dat ouders hun kind iedere dag aan jou toevertrouwen.

Wij volwassen kunnen immers kinderen ‘maken of kraken’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *