Moederdag
Commercieel gedoe? Of toch iets om bij stil te staan?

Mijn hoogste baas zat bij mijn mondelinge staats examen Duits in Heinsberg erbij om te luisteren of ik met mijn Duits wel aan de slag mocht als Sprachheiltherapeutin voor de Kreis Heinsberg.
Zwoegen, ploeteren en veel stage lopen om te bewijzen dat ik aan de slag mocht gaan als beginnend logopedist.
Binnenste buiten gekeerd, processen aan moeten gaan, verwerken en ook hier weer een examen voordat ik mezelf NEI therapeut en Familie opsteller mocht noemen.
Logisch toch?

En dan moeder worden. Gelukt en dan……
Waar kun je de lessen tot moeder volgen, waar is de baby, de peuter, de kleuter, de puber om mee te oefenen en waar is de examinator?
Moeder zijn is niet zomaar een taak.
Moeder zijn is mi een van de belangrijkste ‘jobs’.

Achteraf weten we wel wat we beter hadden kunnen doen. Maar het leven moet vooruit geleefd worden.
Ben daarom niet te streng voor jezelf; je doet je best met de kennis van dat moment. En laat je ook niet gek maken door wat anderen zeggen. Zij kennen vaak jouw verhaal/bagage/zorgen/wensen en vooral je kind niet maar oordelen vanuit hun eigen perspectief.
Op het moment dat je nieuwe kennis hebt vergaard pas je je eigen zienswijze aan en handelt erna.

Er is zoveel kennis over de ontwikkeling van een kind maar te vaak kijken we alleen naar de ontwikkeling van Cito en zijn vrienden Ambitie, Carrière, Relaties etc.
Lieve moeders, (vooral soon to be moeders) verdiep je eens in de kennis van de sociaal emotionele ontwikkeling van het kind. En dan misschien ook nog eens vanuit de antroposofie. Ik beloof je: je gaat anders naar jezelf én je kind kijken.
Bescherm je het kind dan voor alle (ups en) downs van het leven? Nee want die horen bij het leven.
Maar je maakt, met een andere kijk, sterkere persoontjes van hen die anders met tegenslagen en verdriet omgaan.

Moeder zijn is dus een pittige job, daar komt heel wat bij kijken.
Verwacht niet teveel waardering van je kinderen (en/of man), zij weten niet wat het is om moeder te zijn. Die verwachting is niet echt reëel mi.
Ik denk dat we er ZELF stil bij mogen staan op deze dag. Geef JEZELF vandaag waardering. Kijk eens naar je rol als moeder en lach er eens om, ben niet te streng voor jezelf, relativeer………je doet je best!

Fijne moederdag moeders!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *